Digitális Bölcsészet

Digitális BölcsészetA digitális bölcsészet egyesek szerint paradigmaváltást jelent a bölcsészettudományok területén. Mások szerint a számítógép pusztán új eszközöket biztosít a bölcsészettudományi kutatások számára. Számunkra a Digitális Bölcsészet mindezen kutatók közös fóruma. Kiderült ez már a  kiindulópontnak számító szegedi konferencián 2015-ben.

Az elmúlt évben elsősorban budapesti (ELTE) és szegedi (SZTE) digitális bölcsészek együtt gondolkodásából egy OJS típusú OA licence alatti lap körvonalai kezdtek kibontakozni. A folyóiratot azzal a céllal hoztuk létre, hogy lehetőséget teremtsen a magyarországi számítógépes bölcsészeti kutatások eredményeinek közzétételére. Feladatunknak tekintjük a digitális bölcsészeti adatforrások, szolgáltatások és a vonatkozó szakirodalom kritikai ismertetését, valamint a szakterülettel kapcsolatos tudományos hírek közlését. Célunk, hogy elősegítsük a különféle intézmények, műhelyek és kutatók közti tudományos párbeszédet.

Az évente megjelenő tudományos folyóirat nyitott: nyílt hozzáférésű és tartalmai a CC-BY-NC-SA licencnek megfelelően szabadon felhasználhatók. Nyitott a különféle tudomány- és szakterületek felé, és egyaránt befogadó a hazai és külföldi műhelyek tevékenysége iránt.

http://ojs.elte.hu/index.php/digitalisbolcseszet

Amennyiben valaki érdeklődik a folyóiratnál történő közlés iránt, javasoljuk, hogy nézze át a Információk a folyóiratról oldalt a folyóirat közzétételi politikájának megismeréséhez, valamint a Szerzői útmutatót. A szerzőknek szükséges regisztrálni ahhoz a folyóirathoz, ahol elsődlegesen szeretnének cikket közölni vagy, ha már regisztráltak, akkor egyszerűen lépjenek be és kezdjék el az 5 lépéses folyamatot. Ha a regisztráció során probléma lépne fel, kérjük forduljanak a szerkesztőséghez bizalommal!

dbfolyoirat@gmail.com

ISSN 2630-9696 // DOI 10.31400/dh-hun