Betűevők találkozó – 1956

Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Betűevők találkozó – 1956

2018 október 17 5:00 du. - 6:30 du.

Betűevők 1956Ebben a hónapban az 1956-os történetekkel foglalkozunk.

Te olvastál olyan könyvet, ami a forradalom idején játszódik valós vagy kitalált szereplőkkel? Ajánlanád másoknak? Lehet regény vagy visszaemlékezés, hozd el nekünk!

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

A Betűevők olvasókör megtalálható a Facebookon és havonta egyszer az SZTE Klebelsberg Könyvtárban. Bárki csatlakozhat, aki szívesen olvas és aki szívesen beszélget az olvasmányairól.

Csatlakozás a csoporthoz: https://www.facebook.com/groups/betuevok/

Összefoglaló a találkozóról

Októberben a megemlékezésekhez csatlakozva 1956-ot választottuk a találkozó központi témájának. Szinte minden korcsoport képviseltette magát a 19 évestől az egészen kortalan fiatalokig, és elég széles könyvajánlatot sikerült összeszednünk az est végére.
Ami talán útravalóként mindenki számára kiderült, hogy most már a tényszerű, időrendi dolgokkal képben vagyunk, ismerjük a budapesti eseményeket, de még mindig rengeteg az olyan el nem mondott személyes történet, ami a családok titka maradt. Talán a tanításban is sokkal közelebb hozná az iskolásokhoz az 1956-os eseményeket, ha nem csak tankönyvekből olvasnának róla, hanem leülnének beszélgetni a családi körben élő idősebb rokonokkal, ismerősökkel vagy visszaemlékezéseket, személyes történeteket olvasnának. Akkor talán nem úgy gondolhatnának rá, mint egy távoli történelmi eseményre, hanem mint egy fontos korszakra, ami velük is megtörténhetett volna.
Megtudtuk, mi történt Békéscsabán a Jókai Színházban 1956 októberében, és mindenki mesélt egy kicsit a saját településének, családjának, ismerőseinek 1956-os élményeiről is. Így került szóba a salgótarjáni sortűz, a kecskeméti repülőtér passzivitása, a ceglédi gimnázium kollégistáinak felvonulása, vagy, hogy miért kellett Nagyváradon a budapesti forradalomról beszélni.

Könyvajánlós hosszabb összefoglaló a csoportban olvasható.

Betűevők október - 1956

Részletek

Dátum:
2018 október 17
Időpont:
5:00 du. - 6:30 du.
Esemény kategóriák:
,
Esemény címkék:

Helyszín

AudMin. – SZTE Klebelsberg Könyvtár, földszint
Ady tér 10.
Szeged, 6722 Magyarország

Szervező

Betűevők Könyvtári Olvasókör