Betűevők találkozó – arab világ

Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Betűevők találkozó – arab világ

január 15 5:00 du. - 6:30 du.

Betűevők - arab világMi az első gondolatod, ha azt mondom: arab világ? Az arab kultúra? Az arab nyelv? Politikai konfliktusok? Esetleg egy könyv, amit olvastál?

Ha nem is elsőre, de ez utóbbi is beugrik, akkor gyere, és hozd el nekünk! Témánk az arab világ, annak minden vetületével.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

A Betűevők olvasókör megtalálható a Facebookon és havonta egyszer az SZTE Klebelsberg Könyvtárban. Bárki csatlakozhat, aki szívesen olvas és aki szívesen beszélget az olvasmányairól.

Csatlakozás a csoporthoz: https://www.facebook.com/groups/betuevok/

 

Összefoglaló a találkozóról

A 2019. év első találkozóján az arab világgal foglalkoztunk. Vendégül hívtuk Balogh Lászlót, a Keleti Gyűjtemény munkatársát, aki a középkori arab és perzsa földrajzi írók kapcsán érdekes tényekkel, remek sztorikkal és felolvasással szórakoztatott bennünket. Ezekről az írókról azt kell tudni, hogy nem eseményeket írtak le, hanem a népek életmódját, szokásait örökítették meg. Laci nagy vonalakban bevezetett minket az arab írás rejtelmeibe is, megnéztük például, hogyan írták le a városneveket, és hogy milyen nehézségei voltak az arab írás másolásának és fordításának. A földrajzi írókat Laci csak úgy jellemezte, hogy „csodálatos hülyék”, akik össze-vissza utazgattak a világban, és mindenre rácsodálkoztak. Leírásaiknak szerves részét képezték a meztelen nők és a sárkányok, ezzel is próbálták fenntartani olvasóik figyelmét. Az egyes írók kielemzése után érdekességként egy török szerző, Piri reis világtérképének megmaradt darabját is megmutatta nekünk. Most megtanultuk, hogy nem minden középkori forrás unalmas. A későbbiekben a további könyvek kapcsán megállapítottuk, hogy ez a világ számunkra nagyon idegen kultúra, és inkább meseszerűen él a fejünkben, hiszen az Ezeregyéjszaka meséin szocializálódunk. Hiába olvasunk a témában, gyakran a fogalmakkal sem vagyunk tisztában, nem látjuk át, nem tudjuk teljesen megismerni és befogadni a valós arab világot. Mégis jó néha erről a témáról olvasni, és szélesíteni a látókörünket.

Könyvajánlós hosszabb összefoglaló a csoportban olvasható.

könyvek

Részletek

Dátum:
január 15
Időpont:
5:00 du. - 6:30 du.
Esemény kategória:
Honlap:
https://www.facebook.com/events/2327237254171792/

Helyszín

AudMin. – SZTE Klebelsberg Könyvtár, földszint
Ady tér 10.
Szeged, 6722 Magyarország

Szervező

Betűevők Könyvtári Olvasókör