Betűevők találkozó – illusztrált könyvek és könyvillusztrátorok

Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Betűevők találkozó – illusztrált könyvek és könyvillusztrátorok

2018 november 21 5:00 du. - 6:30 du.

Szeretjük a szép könyveket. Ugye Te is?

Van olyan, amit különösen szeretsz, mert a hozzád legközelebb álló látványvilágot ábrázolja? Van kedvenc grafikusod? Ha igen, hozd el nekünk, vagy gyere el, és nézd meg a mi kedvenceinket!

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

A Betűevők olvasókör megtalálható a Facebookon és havonta egyszer az SZTE Klebelsberg Könyvtárban. Bárki csatlakozhat, aki szívesen olvas és aki szívesen beszélget az olvasmányairól.

Csatlakozás a csoporthoz: https://www.facebook.com/groups/betuevok/

Illusztrációk, illusztrátorokkönyvek

Összefoglaló a találkozóról

Újabb érdekes és színes Betűevők találkozót tartottunk: az illusztrált könyvekről, magyar és külföldi könyvillusztrátorokról beszélgettünk. Gabi készült nekünk egy kis bevezetővel, amiben szó esett az Alice Csodaországban 150 éves évfordulójára készített grafikákról, a gyermekirodalom, a sci-fi és a fantasy illusztrálásáról is. Hosszasan beszélgettünk Zichy Mihályról, aki tulajdonképpen az első magyar könyvillusztrátornak számít, de a grúzok is a nemzeti festőjüknek tartják, mert ő illusztrálta a grúz hősi eposzt, a Tigrisbőrös lovagot is. Megvitattuk, hogy mennyiben befolyásolja a mű élvezetét az illusztráció, és hogy mennyire futott volna be pl. A kis herceg a jól ismert ábrázolás nélkül. Szó esett arról, hogy a gyermekkorunkban látott illusztrációk mennyire beleégnek az emberbe, mennyire kötődnek egy-egy könyvhöz, és elképzelni sem tudjuk, hogy más képet társítsunk ahhoz a történethez. Végezetül kikacsintottunk a rajzfilmek világába is, mindenkinek ajánljuk Felméri Cecília Mátyás Mátyás c. rövidfilmjét, ami Kolozsvár jellegzetes figuráit eleveníti meg.

Könyvajánlós hosszabb összefoglaló a csoportban olvasható.

Részletek

Dátum:
2018 november 21
Időpont:
5:00 du. - 6:30 du.
Esemény kategória:
Esemény címkék:
Honlap:
https://www.facebook.com/events/259156821465219/

Helyszín

AudMin. – SZTE Klebelsberg Könyvtár, földszint
Ady tér 10.
Szeged, 6722 Magyarország

Szervező

Betűevők Könyvtári Olvasókör