Betűevők találkozó – Rejtő és a többiek

Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Betűevők találkozó – Rejtő és a többiek

január 16 5:00 du. - 6:30 du.

Rejtő, Karinthy és még mindenféle humoros, vicces regény.

A Betűevők olvasókör megtalálható a Facebookon és havonta egyszer az SZTE Klebelsberg Könyvtárban. Bárki csatlakozhat, aki szívesen olvas és aki szívesen beszélget az olvasmányairól.

Csatlakozás a csoporthoz: https://www.facebook.com/groups/betuevok/

Betűevők januári találkozója

Összefoglaló a találkozóról

A tegnapi találkozónkon Rejtő Jenő volt a fő téma: megtudtuk róla, hogy regényes életet élt és munkamániás volt (a jegyzetei alapján két hét alatt meg tudott írni egy könyvet!). Hogy nem minden regénye vicces (pl. A fehér folt és a Bradley Tamás visszaüt), és a western regényeit nem nagyon érdemes elolvasni. Hogy a Rejtő életművet nem a Vesztegzárral kell kezdeni (hanem A 14 karátos autóval, a Három testőr Afrikábannal vagy a Piszkos Freddel), de A láthatatlan légió akár romantikus regényként is olvasható. Hogy a regényei életre keltek a Korcsmáros Pál által rajzolt képregényekben, ezért a filmek nem tudják visszaadni az élményt, ahogy hangoskönyvben sem az igazi az ő páratlan nyelvi humora. Hogy Rejtő is lassan már generációs kérdés, mivel 1956-ig tiltott irodalom volt, a 60-as, 70-es években nagyon népszerűvé vált, de a mai generáció már lassan csak a nevét ismeri, a műveit nem. És hogy már lejárt a szerzői jog, tehát ingyen lehet Rejtőt olvasni akár a MEK-ből is.

Hosszabban beszéltünk még Karinthyról, megállapítottuk, hogy ő főleg novellában volt jó (Az emberke tragédiája, Tanár úr kérem), de több tematikus válogatása is megjelent (A gép hazudik). Sokunk számára új információ volt, hogy nem tudott jól angolul, ezért a Micimackót a nővére Karinthy Emília (Mici) fordította le. Karinthy a nyersfordítást írta át, innen a Micimackó elnevezés.

Beszélgettünk még Bödőcsről, Moldováról, Vonnegutról is, felolvasást tartottunk Örkény egyperceseiből, Sanyi és Edit pedig fejből idézték Romhányit. Végül off topic-ként megvitattuk, hogy miért nem szerettük az új Star Wars filmet.

Könyvajánlós hosszabb összefoglaló a csoportban olvasható.

Részletek

Dátum:
január 16
Időpont:
5:00 du. - 6:30 du.
Esemény kategória:
Esemény címkék:
Honlap:
https://www.facebook.com/events/148812592447504/

Helyszín

AudMin. – SZTE Klebelsberg Könyvtár, földszint
Ady tér 10.
Szeged, 6722 Magyarország
+ Google Térkép

Szervező

Betűevők Könyvtári Olvasókör