Katalógusaink használatáról

Az SZTE Klebelsberg Könyvtárban többféle katalógust használunk.

  • Online katalógus: a honlapunkról érhető el, otthonról is. Nem csak a katalógusban való keresést teszi lehetővé, hanem a raktárakban elhelyezett könyvek, folyóiratok kölcsönzésre vagy szakolvasótermi használatra történő “kikérését” is.
  • Raktári kikérő: csak a Könyvtáron belül, a Tájékoztató és a Szakolvasótermek intranetes gépein fut és a Raktári kikérő program ikonja ikonnal indítható el. A könyvtári állomány áttekintésére és raktári kikérésére is használható.

A katalógusból kiderül, hogy:

  • megvan-e nekünk az adott dokumentum,
  • hol található meg a könyvtáron belül,
  • kölcsönözhető-e.

Katalógusunkban szerepel az összes állományunkban lévő dokumentum. A tanszéki, intézeti könyvtárak tulajdonában lévő dokumentumok egy része is megtalálható, ezek esetében a lelőhely-információ nem KK betűkkel kezdődik (pl. Mezőgazdasági Kar).

A katalógusban könyvekre és folyóiratokra egyaránt lehet keresni. Folyóiratok keresésénél az Online katalógusnál a jobb oldali szűkítésnél be kell pipálni a dokumentumtípust, a Raktári kikérőnél pedig a “Típus”-t át kell állítani periodikára.

Online forrásainkat is kereshetjük a katalógusunkban, ha a típust átállítjuk elektronikusra. Az ilyen típusú dokumentumok legfontosabb keresőfelülete azonban nem a katalógus, hanem az Online források keresője, vagyis az EDS (Ebsco Discovery Service). Fontos tudni, hogy az EDS cikkszinten keresi az összes elektronikus folyóiratainkat, tehát témakeresésre használjuk elsősorban! Ez otthonról is elérhető, de a full-text anyagokhoz csak egyetemi IP tartományon belülről lehet hozzáférni. További információk online forrásainkról ezen az oldalon olvashatók.

A kereséseket ékezethelyesen kell megadni, névelők, kötőszavak nélkül. Nem szükséges minden adatot megadni! Ha a szerző neve egyedi, elég lehet a vezetékneve és esetleg egy fontos (kulcs)szó a címből. Minél sajátosabb, csak a műre jellemző szót ismerünk, annál kevesebb kifejezés elegendő a megkereséséhez.

A keresés elindítása után először egy találati listát látunk, ebből az egyes művek részletes adatai (kiadás, témajelzet, stb.) a megfelelő sorra való kattintással kaphatók meg. Raktári kikérő esetén célszerű a böngészést a lista végén kezdeni!

Ha kölcsönözni szeretnénk, akkor érdemes szakolvasótermi kölcsönözhető példányt keresni. Ha a műből van szabadpolcon, akkor a dokumentum témajelzetét kell megjegyezni, és azt, hogy melyik szinten található. Le kell venni a polcról, levinni a Kölcsönzőbe és rögtön ki is lehet kölcsönözni. További információk olvasói tereinkről ezen az oldalon érhetőek el.

Ha csak raktárban van kölcsönözhető példány, akkor kikérhetjük kölcsönzésre, ha a “Raktári kérés” gombra kattintunk.  A teljesítés várható idejéről konkrétabb információt a kérés elküldésével egyidejűleg ad a Raktári kikérő program. Ha helyben olvasásra kérünk raktári könyvet, akkor a “Raktári kérés” gomb megnyomása után értelemszerűen a “Helyben olvasás”-ra kell kattintani. Az így kikért raktári anyag a kiválasztott szakolvasóba érkezik meg. További információk raktári állományunk használatáról ezen az oldalon találhatók.

Segítséget a Tájékoztató pultnál vagy a Szakolvasói terekben lehet kérni. Ajánljuk figyelmünkbe online katalógusunk súgóját is.