Katalógusok – Régi Könyvek Tára

Régi könyvek az elektronikus katalógusban – jótanácsok a kereséshez

Ha a keresőfelületen a “Régi könyvek” lelőhelyet választja (ezt megteheti a J/RK lelőhelykód beírásával is!), akkor az 1850 előtt megjelent hungarikumok, illetve az 1700 előtt külföldön megjelent művek állományában tud keresni. Ez a leggyorsabb megoldás abban az esetben, ha a keresett művel kapcsolatban pontos adatai vannak.

Ha nem tudja pontosan a szerző nevét, és ebben a mezőben, vagy a tárgyszavak között szeretne böngészni, ne szűkítse a keresést a régi könyvekre, hanem a teljes állományban keressen!

A szerzők nevét lehetoleg nemzeti névalakjukban egységesítettük, a leggyakrabban eloforduló név-variánsokról utalókat készítettünk.

A régi könyvek állományában nyomdászok és a possessorok visszakeresésére is lehetőség van. Ezeket a tulajdonneveket (intézmények, rendházak, iskolák, akadémiák stb. esetében is!) a szerző mezőbe kell beírni. Intézményi nyomdák és tulajdonosok nevét az intézménynek helyet adó város nevével kezdve egységesítettük.

Pl.:
Szeged, A Piarista Gimnázium Könyvtára (possessor)
Bécs, Typographia Archepiscopalis (typographia)

Ezek keresésénél érdemes a kérdéses város nevét böngészve keresni, hogy a keresett intézmény egységesített nevét pontosan megtaláljuk, kulcsszavas kereséskor pedig csonkolni. A tulajdonosi személyneveket egységesített formájukban is megtartottuk a bejegyzésben szereplő alakjukban, betűhíven.

A régi könyvek tárgyszavazása nem a modern kiadványokkal azonos tárgyszórendszerben történik. Emiatt ezen kiadványok tárgyszavai között nem lehet böngészni, csak kulcsszóra keresni.

Fotokatalógus

Az állományról készült fotokatalógus a helyszínen található. Ez szoros szerzői betűrendben tartalmazza a címlapokról készült felvételeket. Mivel a fotók közvetlenül a leltározás, vagyis az állományba kerülés után elkészülnek és helyükre kerülnek, ez a katalógus mindig tükrözi a napi állapotot.

Nyomtatott katalógusok

 • Régi magyar nyomtatványok 1700-ig. Összeállította Varga András. Szeged, 1991.
 • XVI. századi könyvek. Összeállította Keveházi Katalin, Monok István. Szeged, 1986
 • A szegedi piaristák könyvtára. Összeállította Varga András. Szeged, 1986
 • A szegedi minoriták könyvtára. Összeállította Varga András. Szeged, 1991
 • A szeged-alsóvárosi ferences rendház könyvtára. Összeállította Keveházi Katalin, Monok István. Szeged, 1994
 • Dézsi Lajos kézirathagyatéka. Összeállította Monok István. Szeged, 1989
 • Jaksa Helga: Aprónyomtatványok feldolgozási problémái. Szakdolgozat. Szeged, 2000
 • A Szegedi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtár 1701 előtti könyveinek katalógusa. Összeállította Keveházi Katalin, Varga András. Szeged, 2010
 • A Szegedi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtár 1701-1800 közötti régi nyomtatványai. Összeállította: Varga András. Szeged, 2016
  Letölthető dokumentum (3,45 MB, pdf)

NKA logo