Szakats mesterségnek könyvetskéje. Mellyben külömbkülömbféle válogatott tzifra, jó, egésséges, hasznos, tiszta és szapora étkeknek megkészítése, sütése és főzése, mintegy élés-kamrában, rövideden leirattatik, és kinek-kinek hasznára leábrázoltatik.– [Kolozsvár] Kolosváratt : M. Tótfalusi K Miklós, 1698.
Könyvtárunk egyik legértékesebb darabja a Szakácsmesterségnek könyvecskéje. A mű első kiadása Misztótfalusi Kis Miklós (1650-1702), a magyarországi könyvnyomdászat és betűmetszés egyik legnagyobb alakjának kolozsvári sajtóján jelent meg 1695-ben. A könyvet hamar el is kapkodták, mert 1698-ban ismét megjelent, sőt végigkísérte változatlan formában a teljes 18. századot. Így minden idők legdiadalmasabb magyar konyhai útmutatója, amely egy évszázadig állt a hazai szakácsmesterség szolgálatában.
A 17. századi kiadásokból azonban csak egyetlen ép példány maradt ránk, s ez az 1698-as kiadás Könyvtárunkban található. Receptgyűjteményünk nem csak a legrégibb nyomtatott magyar nyelvű szakácskönyv, hanem páratlansága révén ún. unikum is.
A mű részletes ismertetése:
Varga András: A szegedi Egyetemi Könyvtár kincsei. A Misztótfalusi-szakácskönyv