Szakats mesterségnek könyvetskéje

A Misztótfalusi-szakácskönyvSzakats mesterségnek könyvetskéje. Mellyben külömbkülömbféle válogatott  tzifra, jó, egésséges, hasznos, tiszta és szapora étkeknek megkészítése, sütése  és főzése, mintegy élés-kamrában, rövideden leirattatik, és kinek-kinek  hasznára leábrázoltatik.– [Kolozsvár] Kolosváratt : M. Tótfalusi K Miklós, 1698.

Könyvtárunk egyik legértékesebb darabja a Szakácsmesterségnek könyvecskéje. A mű első kiadása Misztótfalusi Kis Miklós (1650-1702), a magyarországi könyvnyomdászat és betűmetszés egyik legnagyobb alakjának  kolozsvári sajtóján jelent meg 1695-ben. A könyvet hamar el is kapkodták, mert 1698-ban ismét megjelent, sőt végigkísérte változatlan formában a teljes 18. századot. Így minden idők legdiadalmasabb magyar konyhai útmutatója, amely egy évszázadig állt a hazai szakácsmesterség szolgálatában.

A 17. századi kiadásokból azonban csak egyetlen ép példány maradt ránk, s ez az 1698-as kiadás Könyvtárunkban található. Receptgyűjteményünk  nem csak a legrégibb nyomtatott magyar nyelvű szakácskönyv, hanem páratlansága révén ún. unikum is.

A mű részletes ismertetése:
Varga András: A szegedi Egyetemi Könyvtár kincsei. A Misztótfalusi-szakácskönyv