Kötetbemutató – Bencsik Péter: Demarkációs vonaltól államhatárig

Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Kötetbemutató – Bencsik Péter: Demarkációs vonaltól államhatárig

április 26 5:00 du. - 6:30 du.

Egyetemi szerzők, kiadók, műhelyek

A szerzővel, Bencsik Péter docenssel új kötetéről Tamás Ágnes adjunktus beszélget. Mindketten az SZTE BTK Történeti Intézet Jelenkortörténeti Tanszékének munkatársai.
Bencsik Péter kutatási területe a határok és a határátlépések története a 20. században, a magyar-csehszlovák kapcsolatok, illetve e két ország politika- és jogtörténete. A Lendület Trianon 100 Kutatócsoport mellett tagja az MTA-SZTE-ELTE Globalizációtörténeti Kutatócsoportnak is, ahol fő feladata a területi elhatárolódási folyamatok vizsgálata. Trianon helyi hatásainak elemzésekor különösen érdekes az új határ menti területek sorsa.

A kötet célja az, hogy a hétköznapok szintjén és mikrotörténeti jelleggel közelítse meg az itt élt emberek történetét. Miként formálták át a helyi (alapvetően agrár-) társadalom mindennapjait az új határok? Megszakadtak-e azok a helyi gazdasági, rokoni vagy más kapcsolatok, amelyek a határ létrejötte előtt álltak fenn? Ha igen, akkor mikor? Mennyi időt vett igénybe, amíg a helyi közösségek ráébredtek az új realitásokra és hogyan élték át ezt? Milyen életmódváltozást eredményezett a kialakult helyzet, illetve vajon ennek csak vesztesei voltak, vagy esetleg haszonélvezői is?
A kötet szerzője e témák átgondolásával kívánja a kutatás kezdőlépéseit megtenni, így – az eddig feltárt források jellegéből adódóan – elsősorban a határ mentén élő lakosság és a hatóságok közötti ellentéteket vizsgálja.

Részletek

Dátum:
április 26
Időpont:
5:00 du. - 6:30 du.
Esemény kategória:
Esemény címkék:
, ,

Szervező

SZTE Klebelsberg Könyvtár Társadalomelméleti Gyűjtemény

Helyszín

AudMin. – SZTE Klebelsberg Könyvtár, földszint
Ady tér 10.
Szeged, 6722 Magyarország
+ Google Térkép