Páratlan turkológiai adomány Keleti Gyűjteményünknek

Több mint 1200, nagyrészt 19. századi ritkaságnak számító könyvet adományozott könyvtárunknak Altay Mehmet Gökbilgin török üzletember, aki történettudós édesapja gyűjteményét ajánlotta fel, amely a Keleti Gyűjteményünket gazdagítja különösen az oszmán történeti kutatások tekintetében kiváló tudományos bázissal.

Tayyib M. Gökbilgin (1908-1981) történész professzorként vett részt és tartott előadást 1971 nyarán Ligeti Lajos orientalista professzor elnöklete alatt a szegedi egyetemen tartott 14. Állandó Nemzetközi Altajisztikai Konferencián, ahol a Kőrösi Csoma Társaság tiszteletbeli tagjává választották. Mély emberi és szakmai kapcsolatokat ápolt magyar kutatókkal, oktatókkal és művészekkel, újságírókkal, és az 1970-es évektől kezdve meghatározó szerepe volt a magyar és a török tudományos társadalom közötti közvetítésben, valamint segítette a fiatalabb magyar kutatókat is.
Keleti Gyűjteményünk olyan jelentős kutatók könyvtárának az őrző- és szolgáltató helye mint Németh Gyula, Ligeti Lajos, Sinor Dénes, Vásáry István és Róna-Tas András és most már Tayyib M. Gökbilgin.

A nagylelkű és felbecsülhetetlen értékű felajánlást az egyetem vezetése 2023. március 28-án Mecénás-díjjal viszonozta.

(Fotó: Kovács-Jerney Ádám)