Videokonferencia

A Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Kuno Könyvtára a NIIFI által kiépített országos videokonferencia hálózat (részletes információ az NIIF oldalán itt) egyik végpontjaként, videokonferencia szolgáltatás nyújt az SZTE karai és intézetei számára az SZTE Tanulmányi és Információs Központ épületében (Átrium, 0.005-ös terem). Ez a videokonferencia rendszer egy nagy sebességű professzionális szolgáltatás, elsősorban több színhelyes és többszereplős beszélgetések rendkívül jó minőségben való lefolytatására alkalmas. Sem a szolgáltatás, sem a konferenciaterem NEM alkalmas Skype vagy hozzá hasonlóan elterjedt, személyes videokommunikációs alkalmazásokkal való összekapcsolódásra ill. azok lebonyolítására.

vidkonf

Az NIIF által kiépített hálózat többpontos videokonferencia esetén ún. MCU (Multipoint Control Unit) foglalást igényel. A felhasználók (és a partnerek a saját kompatibilis videokonferencia rendszerükből) ezt az MCU címet hívják, s akkor az együttesen bejelentkezők közösen látják és hallják egymást. Ehhez természetesen az szükséges, hogy az összes részvevő H.323/SÍP multipont szolgáltatást biztosító rendszer előtt üljön (információ a hálózatban található intézményekről itt).

Ha csak két szereplő vesz részt a videokonferencián, azok egymást is hívhatják a rendszerben, előzetes MCU foglalás nélkül.

Az SZTE Klebelsberg Könyvtár minden SZTE egységtől fogadja az igényeket és a szolgáltatás keretében a következőket nyújtja:

  • időpontok nyilvántartása
  • videokonferencia esemény lebonyolítása
  • igény szerint: MCU foglalás, felvétel/rögzítés
  • videokonferencia berendezés karbantartása (pl. szoftver frissítés)

Videokonferenciát az itt elérhető űrlapon keresztül vagy a vidkonf@ek.szte.hu e-mail címen lehet igényelni.