Wifi

Eduroam logoKönyvtárunkban 2007 decembere óta érhető el az eduroam szolgáltatás: a nemzetközi együttműködés keretében a programban résztvevő egyetemek egymás diákjai és oktatói számára wireless internet-hozzáférést nyújtanak. A Szegedi Tudományegyetem hallgatói és oktatói tehát bármely egyetem eduroam hálózathoz kötött wifivel besugárzott campusán tudnak internetezni, és persze ez visszafele is igaz: ha másik egyetemről jött valaki, és ott rendelkezik érvényes eduroamos felhasználói azonosítóval, akkor azt a mi egyetemünk területén is tudja használni.

Ha a könyvtárlátogató rendelkezik beépített wifi antennával ellátott eszközzelés az SZTE Klebelsberg Könyvtárba korábban beiratkozott SZTE egyetemi polgár, akkor azonnal használhatja a vezetéknélküli  internet szolgáltatást az eduroam keretében. A Könyvtárnak nem áll módjában vezetéknélküli internet használatára alkalmas eszközt az olvasó rendelkezésére bocsátani.

wifi lefedettség hőtérképHa valaki SZTE egyetemi polgár, de nincs beiratkozva az SZTE Klebelsberg Könyvtárba, akkor a Könyvtár kölcsönzői pultjánál be kell iratkoznia, majd a beiratkozást követő legfeljebb 1 óra elteltével a rendelkezésére áll a Wifi szolgáltatás.

A wifi beállításához a földszinti Tájékoztató pultnál lehet személyes segítséget kérni, ugyanitt nyomtatott segédanyagok is elérhetőek.

  • A felhasználónév az olvasójegy ill. az olvasójegyként működő egyetemi azonosító kártya számából (vonalkód) képződik úgy, hogy a szám végéhez hozzáírjuk a @bibl.u-szeged.hu végződést, mintha csak egy e-mail cím lenne. Példa: 132435465@bibl.u-szeged.hu
  • A hozzá tartozó jelszó a születési dátumból képződik, amelyben az adatok sorrendje (kötőjellel elválasztva) és formája a következő: nap (két karakter), hónap (angol hónapnév első három karaktere nagybetűvel), év utolsó két számjegye. Példa: ha valaki 1970. október 1-én született, akkor a jelszava 01-OCT-70 .

Más, az eduroam hálózatba kapcsolt, egyetem polgárai az anyaintézményükben szerzett felhasználói név és jelszó párossal aktiválhatják a wireless internet szolgáltatást.

Ha a felhasználó be van iratkozva az könyvtárunkba, de nem tudja használni a WiFi szolgáltatást az eduroamon keresztül, annak a következő okai lehetnek:

  • A könyvtárba frissen be- ill. újrairatkozó felhasználó – a számítógépes feldolgozás miatt – a rákövetkező óra elejétől kezdve veheti csak igénybe az eduroam szolgáltatást.
  • A diákigazolványokon két szám is található, a jobb felső sarokban lévő szám szükséges az aktiváláshoz.
  • A beiratkozáskor a születési dátum hibásan került be a felvett adatok közé. Ebben az esetben nem tudja használni a rendszert, ezért célszerű adatait a Kölcsönzőben ellenőriztetnie.
  • Lehet, hogy saját jelszava van, nem az alapértelmezett, születési dátumból generált. Ha azt elfelejtette, a Kölcsönzőben vissza tudják állítani az eredetire.

Videós segédletek a wifi beállításról különböző platformokon:

Írásos segédletek (PDF) a wifi beállításról különböző platformokon: