Könyvtárbemutató túra

Az SZTE Klebelsberg Könyvtár csoportos látogatása csak előzetes egyeztetést követően történhet. A túrákon való részvétel feltételei megegyeznek a könyvtárhasználat általános szabályaival.

A csoportos könyvtárlátogatásokat és a felhasználóképzéseket csak könyvtárunk munkatársai vezethetik, ettől eltérni csak külön engedéllyel lehet. Kérjük, hogy jelentkezés előtt tanulmányozzák át kínálatunkat és a tudnivalókat, s reméljük, a sikeres választást követően vendégül láthatjuk Önöket egy túrára.

Könyvtárunk megismertetése céljából hétköznapokon csoportos könyvtárbemutatókat, könyvtári túrákat tartunk. A könyvtárbemutató túrák általában 60 percesek, de előzetes egyeztetést követően lehetséges ettől eltérni. Szolgáltatásainkat részletesebben bemutató, tematikus túrákat is tartunk, amelyek közül szintén az alábbi jelentkezési lapon lehet választani:

 1. Körbevezetés a könyvtárban: az épület körbejárása során általános tudnivalókat és érdekességet osztunk meg az ide érkező látogatókkal. Ezt a túrát első évfolyamos SZTE-s hallgatóknak, 11-12. osztályos középiskolás diákoknak és azoknak ajánljuk, akik szeretnének megismerkedni a Könyvtárunk által kínált lehetőségekkel, szolgáltatásokkal. (Minimum 30, maximum 60 perc.)
 2. Általános körbevezetés + Karikó-kiállítás: a könyvtár rövid bemutatása után tárlatvezetést tartunk a Karikó Katalin útja a Nobel-díjig és tovább című kiállításon. (Kb. 60 perc.)
 3. Különgyűjteményi túra: az általános könyvtárbemutatást követően végiglátogatjuk több különgyűjteményünket. A gyűjteményeket gondozó könyvtárosok részletes és érdekes adalékokkal tudnak szolgálni mindenki számára, akit lenyűgöznek a könyvritkaságok és a könyvtártörténeti kulisszatitkok; avagy könyvtáros kollégáknak, könyvtárszakos hallgatóknak vagy lelkes és elkötelezett könyvrajongóknak ajánljuk. (Minimum 60, maximum 90 perc.)
 4. Informatikai túra: a résztvevők betekintést nyerhetnek a könyvtár számítógépes hálózatának működtetésébe, az informatikai infrastruktúránk kulisszái mögé, illetve megismerkedhetnek a digitalizálási munkafolyamatainkkal. Ezt a túrát könyvtáros kollégáknak, könyvtárszakos vagy informatikus egyetemi hallgatóknak ajánljuk. (Minimum 60, maximum 90 perc.)
 5. Idegen nyelvű túrák. Idegen nyelven történő könyvtárbemutatást az egyetemre érkező vendégoktatóknak, külföldi diákoknak és delegációknak szervezünk. A körbevezetést angol és német nyelven vállaljuk, de egyedi megbeszélés alapján egyéb nyelveken is elképzelhető. Erre vonatkozó igényüket az űrlap megfelelő rovatában jelezhetik. (Minimum 30, maximum 60 perc.)

Jelentkezés az alábbi űrlapon.
Kérjük, hogy a jelentkezési lapon minden mezőt töltsenek ki, mert anélkül a jelentkezést nem fogjuk tudni elfogadni. A jelentkezések elfogadása nem automatikusan történik. A jelentkezési lap elküldését követően a megadott elérhetőségeken értesítést küldünk arról, ha a körbevezetés megtartható.

Praktikus tudnivalók:

 • Általános iskolai osztályokat nem áll módunkban fogadni. A középiskolák évfolyamai közül a 11. és 12. osztályosok csoportos látogatását tudjuk biztosítani.
 • A túrák alatt is fokozottan ügyelnünk kell arra, hogy a nálunk tanulók, kutatók zavartalanul dolgozhassanak.
 • Kérjük, hogy a tervezett érkezésük előtt legalább egy héttel előre jelezzék nekünk látogatási szándékukat.
 • Az épületben működő ruhatár használata kötelező, érkezéskor a kabátokat, táskákat kérjük ott leadni.
 • A mobiltelefonokat kérjük kikapcsolni vagy elnémítani a körbevezetés idejére.
 • A csoportok az előre megbeszélt időpontban az épület Ügyfélszolgálati pultjánál jelezzék megérkezésüket és jövetelük célját.
 • A könyvtári túrákon, képzéseken résztvevőknek jelenléti ívet kell aláírniuk.
 • A túrák minimális létszáma 3 fő. Maximális csoportlétszám: 20 fő.
 • A túrák és a felhasználóképzések is ingyenesek.

Amennyiben egyedi igényekkel rendelkező csoporttal érkeznek, kérjük, hogy ezt az űrlapok megfelelő rovatában jelezzék nekünk vagy vegyék fel közvetlenül a kapcsolatot:

E-mail: tura@ek.szte.hu
Telefon: 06 62 546-633

Az SZTE-s hallgatók részére a körbevezetéseknél bővebb felhasználóképzéseket is tartunk, amelyekről az alábbiakban tájékozódhatnak részletesen:

Az SZTE BTK 1. évfolyamos hallgatói a kötelezően teljesítendő könyvtári túráról a Coospace-en kapnak tájékoztatást, jelentkezniük is ott kell, az ott meghirdetett időpontok valamelyikére.

Utoljára frissítve: 2022.03.07.