Scite próbahozzáférés

Frissítés: a Scite próbahozzáférésünket 2024. július 14-ig meghosszabbították!

2024. május 6-tól a Szegedi Tudományegyetem dolgozóinak és hallgatóinak próbahozzáférést biztosítunk a Scite, mesterséges intelligencián alapuló kutatástámogató eszközhöz.

A Scite nem csak a DOI-val rendelkező, Gold és Green Open Access cikkek metaadatait tartalmazza, hanem megannyi nagy kiadó előfizetéssel elérhető cikkeinek teljes szövegeit is indexálja. Az eszköz az alábbi funkciókkal támogatja a megbízható tudományos szakirodalom keresését és hivatkozások nyomon követését, a természettudományoktól a bölcsészettudományokig:

Citation Statement Search: DOI-val rendelkező publikációra keresve megjeleníthetők a cikkre hivatkozó publikációk. Az absztraktokon kívül megtekinthetők az érintett közleményre hivatkozó bekezdések, valamint megjeleníti és kontextusba helyezi, hogy az adott cikk csak megemlíti, alátámasztja, vagy épp cáfolja azt (példa). A Scite maga nem biztosítja a felhasznált publikációk teljes szövegét, viszont tartalmazza az elérési linket ahol a publikáció egyetemi előfizetés esetén megtekinthető.

Scite Assistant: AI támogatott chat, ami más AI eszközökkel ellentétben nem hamis hivatkozásokkal alátámasztott választ ad, hanem tudományos publikációkon alapuló, valós hivatkozási listával rendelkezőt. Az eszköz magyar és egyéb nyelveken is használható.

Scite Reference Check: A kézirat feltöltésével az eszköz ellenőrzi a hivatkozott publikációkat és megjelöli, ha bármelyik visszavonásra került, vagy helyreigazítás jelent meg hozzá (példa).

ORCID-al rendelkező szerzőknek lehetőségük van a Scite által létrehozott profiljuk validálására, és ezáltal a publikációikra érkező hivatkozások nyomon követésére.

DOI Dashboard: Egyéni keresés összeállítása és mentése DOI-k megadásával vagy a Mendeley, Zotero könyvtárból történő közvetlen importálással.

Telepíthető továbbá Chrome bővítmény, ami élőben jeleníti meg a kiadók oldalán elérhető cikk Scite Citation Statement összefoglalóját, a Zotero pluginnal pedig a saját könyvtárban elmentett publikációk Scite Citation Statementje jeleníthető meg.

A Scite egyetemi e-mail címmel vagy IP tartományból történő regisztrációt követően érhető el.

Angol nyelvű videók a Scite használatáról ITT, egyéb segédletek ITT találhatók.

A szolgáltatással kapcsolatos kérdéseiket, észrevételeiket várjuk az e-help@ek.szte.hu címre.

Frissítve: 2024. június 13.

Scite