Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Inocentes – Ártatlanok fotókiállítás

november 2 11:00 de. - november 18 10:00 du.

A Cervantes Intézet és a Szegedi Tudományegyetem bemutatják García de Marina “Inocentes” (Ártatlanok) című fotókiállítását, mely a vizuális költészetet eszköznyelvként használva foglalkozik az emberi jogok témakörével.

Az “Ártatlanok” az emberi jogok megsértéséről, a nők szerepéről, az etnikai tisztogatásokról, az emberi kapcsolatokról, valamint az emberkereskedelemről szól. Valójában bármely, az emberi jogokat és az egyenlőséget tiszteletben nem tartó ország lakosságának szenvedéseit jeleníti meg. A történetek kidolgozásához kristály-sakkfigura készletek szolgálnak. Az üveg az emberi lény törékenységét és sebezhetőségét hivatott jelképezni. A valóság drámai volta könnyedebbnek tűnik, mivel nem explicit a megjelenítés formája, hanem a szimbolizmus és a konceptualizáció segítenek feldolgozni az eseményeket. A figurák üres térben láthatóak, amely a mindenkori térséget ábrázolja.

A fotókiállítást dr. Nagy Gyula, az SZTE Klebelsberg Könyvtár főigazgatója, Javier Valdivielso Odriozola, a Cervantes Intézet igazgatója és Dr. habil. Berta J. Tibor, az SZTE BTK Hispanisztika Tanszék vezetője nyitják meg. A kiállítás 2022. november 2. és november 18. között lesz megtekinthető.

«INOCENTES»

Con la poesía visual como lenguaje vehicular, “Inocentes” pretende reflexionar sobre los derechos humanos. “Inocentes” habla de la conculcación de derechos, de la tortura, de la subestimación de las personas por el color de su piel, por su género, por su opción sexual, por sus opiniones… 48 diálogos atemporales que pueden reflejar el sufrimiento de la población en cualquier tiempo o lugar. Pero “Inocentes” no solo habla de sufrimiento, también evoca esperanza, habla sobre la construcción de una sociedad cimentada en el “ser humano” sin apelativos, una sociedad que no se confina por la diferencia, habla de una sociedad que crece en la diversidad y en el respeto. Como base para la composición de las 48 historias se han utilizado dos juegos de ajedrez de cristal, un material que pone en valor la fragilidad y vulnerabilidad del ser humano. El dramatismo de las realidades queda aliviado al no ser representadas de forma explícita, sino a través del simbolismo y la conceptualización. Las piezas están representadas en un espacio vacío, simbolizando el territorio. La desnudez del escenario ensalza la fragilidad y la soledad del ser humano.

García de Marina

Technikai adatlap
Művek: 23 obras
Szerzők: García de Marina
Kurátor/ok: García de Marina
Kronológia: 2019 – 2020
Technika: Fotografía impresa
Származási hely: Colección del autor

Az esemény ingyenes, könyvtári tagsághoz nem kötött.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

 

Részletek

Kezdés:
november 2 11:00 de.
Vége:
november 18 10:00 du.
Esemény kategóriák:
,
Esemény címkék:
, ,
Honlap:
https://fb.me/e/2eejsWGQb

Szervezők

SZTE BTK Hispanisztika Tanszék
SZTE Klebelsberg Könyvtár

Helyszín

Átrium – SZTE Klebelsberg Könyvtár
Ady tér 10.
Szeged, 6722 Magyarország
+ Google Térkép