Társadalomelméleti Gyűjtemény

Mi is ez?

A gyűjteményt 1985-ben a JATE BTK néhány fiatal oktatója és hallgatója hozta létre legálisan nem elérhető társadalomelméleti, eszme- és politikatörténeti munkák, illetve emigráns és szamizdat kiadványok gyűjtésére. 1990 után a gyűjtemény profilja kibővült, s ettől kezdve a határokon túli magyar kisebbség és a Közép- és Délkelet Európában élő nemzeti és etnikai kisebbségek történetének és jelenének a dokumentálását és kutatását, továbbá a vonatkozó társadalomelméleti, politika- és eszmetörténeti szakirodalom gyűjtését is feladatának tekinti.
A gyűjtemény katalógusa közel 10 000 bibliográfiai cím, illetve 12 000 kötet adatait tartalmazza. A gyűjtemény részét képezi a Jonathan Sunley-Gyűjtemény mintegy 800 angol nyelvű, elsősorban Közép- és Délkelet Európa 19-20. századi történetére vonatkozó kötete.
A gyűjtemény önálló kutatási, illetve kiadói programokat is működtet.

Hol találom?

A gyűjtemény nyilvános része az 1. emeleti olvasóterem (Általános és társadalomtudományi szakolvasói tér) ún. öböl részében található. Az itt elhelyezett dokumentumok a könyvtár teljes nyitvatartási idejében használhatók.
Állományának raktárban elhelyezett részeit csak könyvtáros segítségével lehet kikérni, hétköznapokon 8-12 között a TEGY munkatársaitól, 12-16:30 között pedig az olvasótermi könyvtárosok közreműködésével. 16:30 után és hétvégén az ilyen jellegű kéréseket nem tudjuk teljesíteni.

Kit keressek?

dr. Laczkó Sándor
3.005 szoba
Tel.: +36 62 546-652
E-mail cím: sandor.laczko@ek.szte.hu
Publikációs lista
Balog Éva
0.029 szoba
Tel.: +36 62 546-641, 546-677
E-mail cím: eva.balog@ek.szte.hu

Hogyan használhatom?

Állományának nagyobbik hányada csak helyben olvasható, míg a szakkönyvek jórészt kölcsönözhetőek. A gyűjtemény állományának adatait a könyvtár katalógusa tartalmazza.
A szabadpolcos anyag leltári számsorrend szerint van elhelyezve, a tájékozódást segíti a kihelyezett polctérkép.
A raktári dokumentumok helyben használható státuszú, védett dossziés anyagok. Az ilyen kéréseket a könyvtár katalógusának kikérő funkcióján keresztül nem lehet leadni, csak piros kérőlapon hétköznapokon 8-tól 12-ig a TEGY-ben, 12-16:30 között az olvasótermi könyvtárosoknál.

A gyűjtemény programjai

Részletes információk

A gyűjteményről
Hasznos tudnivalók a gyűjtemény használatáról
Szakirodalmi források
Linkgyűjtemény