Könyvtárbemutató túra

Az SZTE Klebelsberg Könyvtár csoportos látogatása csak előzetes egyeztetést követően történhet. A könyvtárbemutatót ill. felhasználóképzést a Könyvtár munkatársai vezetik, ettől eltérni csak külön engedéllyel lehet. Kérjük, hogy jelentkezés előtt tanulmányozzák át kínálatunkat és a tudnivalókat, s reméljük, a sikeres választást követően vendégül láthatjuk Önöket egy túrára.

Könyvtárunk megismertetése céljából csoportos könyvtárbemutatókat, könyvtári túrákat tartunk. A könyvtárbemutató túrák általában 60 percesek, de előzetes egyeztetést követően lehetséges ettől eltérni. Szolgáltatásainkat részletesebben bemutató, tematikus túrákat is tartunk, amelyek közül szintén az alábbi jelentkezési lapon lehet választani:

 1. Körbevezetés a könyvtárban: az épület körbejárása során általános tudnivalókat és érdekességet osztunk meg az ide érkező látogatókkal. Ezt a túrát első évfolyamos SZTE-s hallgatóknak, 11-12. osztályos középiskolás diákoknak és azoknak ajánljuk, akik szeretnének megismerkedni a Könyvtárunk által kínált lehetőségekkel, szolgáltatásokkal.
 2. Különgyűjteményi túra: az általános könyvtárbemutatást követően végiglátogatjuk több különgyűjteményünket. A gyűjteményeket gondozó könyvtárosok részletes és érdekes adalékokkal tudnak szolgálni mindenki számára, akit lenyűgöznek a könyvritkaságok és a könyvtártörténeti kulisszatitkok; avagy könyvtáros kollégáknak, könyvtárszakos hallgatóknak vagy lelkes és elkötelezett könyvrajongóknak ajánljuk.
 3. Informatikai túra: a résztvevők betekintést nyerhetnek a könyvtár számítógépes hálózatának működtetésébe, az informatikai infrastruktúránk kulisszái mögé, illetve megismerkedhetnek a digitalizálási munkafolyamatainkkal. Ezt a túrát könyvtáros kollégáknak, könyvtárszakos vagy informatikus egyetemi hallgatóknak ajánljuk.
 4. Idegen nyelvű túrák. Idegen nyelven történő könyvtárbemutatást az egyetemre érkező vendégoktatóknak, külföldi diákoknak és delegációknak szervezünk. A körbevezetést angol és német nyelven vállaljuk, de egyedi megbeszélés alapján egyéb nyelveken is elképzelhető. Erre vonatkozó igényüket az űrlap megfelelő rovatában jelezhetik.

Jelentkezés az alábbi űrlapon.
Kérjük, hogy a jelentkezési lapon minden mezőt töltsenek ki, mert anélkül a jelentkezést nem fogjuk tudni elfogadni. A jelentkezések elfogadása nem automatikusan történik. A jelentkezési lap elküldését követően a megadott elérhetőségeken értesítést küldünk arról, ha a körbevezetés megtartható.

Praktikus tudnivalók:

 • Általános iskolai osztályokat nem áll módunkban fogadni. A középiskolák évfolyamai közül a 11. és 12. osztályosok csoportos látogatását tudjuk biztosítani.
 • A túrák alatt is fokozottan ügyelnünk kell arra, hogy a nálunk tanulók, kutatók zavartalanul dolgozhassanak.
 • Kérjük, hogy a tervezett érkezésük előtt legalább egy héttel előre jelezzék nekünk látogatási szándékukat.
 • Az épületben működő ruhatár használata kötelező, érkezéskor a kabátokat, táskákat kérjük ott leadni.
 • A mobiltelefonokat kérjük kikapcsolni vagy elnémítani a körbevezetés idejére.
 • A csoportok az előre megbeszélt időpontban az épület Ügyfélszolgálati pultjánál jelezzék megérkezésüket és jövetelük célját.
 • A könyvtári túrákon, képzéseken résztvevőknek jelenléti ívet kell aláírniuk.
 • A túrák minimális létszáma 3 fő.
 • A túrák és a felhasználóképzések is ingyenesek.

Az SZTE BTK 1. évfolyamos hallgatói a kötelezően teljesítendő könyvtári túráról a Coospace-en kapnak tájékoztatást, jelentkezniük is ott kell, az ott meghirdetett időpontok valamelyikére.
Amennyiben egyedi igényekkel rendelkező csoporttal érkeznek, kérjük, hogy ezt az űrlapok megfelelő rovatában jelezzék nekünk vagy vegyék fel közvetlenül a kapcsolatot:

E-mail: tura@ek.szte.hu
Telefon: 06 62 546-633