Olvasói terek

Földszint:

  • Referensz könyvtár: magyar és idegen nyelvű bibliográfiákat, nemzeti bibliográfiákat, általános és szaklexikonokat, enciklopédiákat, szótárakat helyeztünk el.
  • Általános Folyóirat-olvasó: kurrens hírlapokat és folyóiratokat találnak az olvasók. Ezek zömében általános és vegyes tartalmú napi- és hetilapok, de néhány szakfolyóirat is itt kapott helyet. Az állványok külső részén a legfrissebb számok találhatók, a polcok alatt az aktuális időszak füzetei vannak. Minden sorozatnak saját jelzete van, ami a füzetek jobb felső sarkában látható: két betű (ÁF) és egy szám (1-626) kombinációja.
  • Keleti Gyűjtemény
  • Zenei Gyűjtemény 
  • Egyetemi Gyűjtemény

Emeletek: könyvek és szakfolyóiratok tematikus rendben

A könyvtár térképe

Az olvasói terek használata:

Könyvtárunk dokumentumait színes címkékkel jelöltük. A földszinti referensz könyvtárban szürke, az 1. emeleten sárga, a 2. emeleten zöld, a 3. emeleten barna, a 4. emeleten kék (természettudományok) és lila (élettudományok) címkés könyveket és folyóiratok helyeztünk el. A Keleti Gyűjteményben, a Zenei Gyűjteményben, a Szieszta Polcon, a fehér, a Sci-eszta Polcon és a negyedik emeleti folyóiratokon pedig kék/lila címkéket használunk.

Szakolvasótermi címkékA folyóiratok csak helyben olvashatók, a könyveknek három típusa van, amit a rajta lévő címke jelöl:

  • kölcsönözhető: csak a szakolvasó színének megfelelő címke
  • csak helyben olvasható: piros csík + a színes csíkon Stop-tábla
  • helyben olvasható, de éjszakára kikölcsönözhető: “RÖVID” felirat + a színes csíkon Hold-szimbólum

A szakolvasótermekben a műveket a színes csíkon feltüntetett szakolvasótermi  jelzet segítségével lehet megtalálni, ami betűk és számok kombinációjából áll.

Szakolvasói jelzetek magyarázata

A szakolvasótermi jelzet elemei:

  • első karaktercsoport (szám esetleg betűkiegészítés, pl.: 02): a könyv témája, ez nagy vonalakban jelzi a könyvek tartalmát (tehát az azonos jelzetű könyvek egymás mellett lesznek, így az azonos tartalmú műveket az olvasó együtt találja meg),
  • második karaktercsoport (a betű+szám, pl.: K67): a könyv pontos helye az adott témán belül (Cutter-szám).

A címkén található harmadik karaktercsoport a leltári szám, a példány egyedi azonosítója.

Az olvasótermekben könyvtárosok segítik a tájékozódást, a művek megkeresését a katalógusban és a polcokon.

Az egyes tudományterületek elhelyezkedéséről a szakolvasói terekben elhelyezett térképek, valamint a polcok szélén található feliratok nyújtanak útbaigazítást.

Szakolvasótermi jelzeteink polcszámai emeleti és tematikus bontásban.