Online források otthonról

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a szolgáltatás eléréséhez szükséges a tanévenkénti beiratkozás az SZTE Klebelsberg Könyvtárba. A tagság érvényessége minden év szeptember 30-ával lejár.


Online forrásaink csak egyetemi IP tartományból érhetőek el. A Könyvtárba beiratkozott egyetemi polgárok számára proxy-szolgáltatásunk biztosít távoli elérést.

A szolgáltatás külföldről is elérhető, a proxy-hoz való hozzáférés nem korlátozott. Kiutazás előtt, még idehaza, otthonról érdemes leellenőrizni a szolgáltatás működését.

Az online források távoli, pl. otthoni számítógépről történő eléréséhez a böngésző program bizonyos beállításain változtatni kell. A változtatások végrehajtása után abban a böngészőben más publikus weboldal nem lesz használható, csak a könyvtár honlapján keresztül hozzáférhető online információforrások. Ha párhuzamosan más forrásokat is használni szeretne, egy másik böngészőt kell megnyitnia. Ha az eredeti böngészőben újra el szeretné érni a többi publikus weboldalt, akkor vissza kell állítania a proxybeállításokat.

A szolgáltatás használatához  szükség van:

  • felhasználó névre (a diákigazolvány vagy az olvasójegy száma)
  • jelszóra, amely a születési dátumból képződik: az adatok sorrendje (kötőjellel elválasztva) és formája a következő:
    • nap (két karakter)
    • hónap (angol hónapnév első három karaktere nagybetűvel)
    • év utolsó két számjegye

(Példa: ha valaki 1970. október 1-én született, akkor a jelszava 01-OCT-70).

Ha Ön ezt a jelszavát már korábban megváltoztatta, akkor az új,  használatban lévő jelszóval kell belépnie!

Az adatbázisunkat 24 óránként  frissítjük, ezért a beiratkozást vagy a bármilyen okból történő kártyacserét követően azonnal nem lesz elérhető a szolgáltatás, csak ez idő eltelte után.

Felhívjuk felhasználóink figyelmét, hogy az Ideiglenesen hozzáférhető forrásaink a proxy átállításával sem érhetők el távolról.

A proxybeállítás során felmerülő kérdéseket,  problémákat az alábbi űrlapon keresztül fogadjuk és igyekszünk minél hamarabb reagálni.

Az online források másik otthoni elérési módja lehet az eduID-s bejelentkezés. Az eduID egy szabványokon alapuló felhasználó-azonosítási szolgáltatás, amelynek segítségével az intézmények közötti és intézményen belüli webes felhasználó-azonosítás egységessé, átláthatóvá és ezáltal könnyen kezelhetővé válik. Az eduID-hoz való csatlakozással az intézmény hallgatói, oktatói és kutatói újbóli adminisztráció nélkül igénybe vehetik a saját- illetve partner-intézmények számos szolgáltatását. Tehát azon szolgáltatók esetében, akik már csatlakoztak az eduID-hez, nincs szükség proxybeállításra, hiszen az eduID-s bejelentkezéssel a szolgáltató felismeri, hogy SZTE-s felhasználó szeretné használni az adatbázisát, így az előfizetett full-text anyagok azonnal elérhetővé válnak. Sajnos még nem minden szolgáltató csatlakozott az eduID-hez, ezért ez a lehetőség nem minden esetben működik.

Bővebb információk és eduID regisztráció itt, a partner szolgáltatók listája pedig itt tekinthető meg.

Letölthető segédanyag a proxybeállításhoz:

Felhívjuk Olvasóink figyelmét, hogy ha Chrome vagy IE böngészőben állítják be a proxy-t, akkor a Mozilla is át fog állni! Ha a Mozillában továbbra is használni szeretne más weboldalakat, akkor a Beállításoknál (Speciális -> Hálózat -> Beállításoknál) mindig legyen kipipálva, a Nincs Proxy beállítás, mert csak így tud más lapokat is megnyitni!

Videós segédlet: