A Hadtörténeti Gyűjtemény története

A Hadtörténeti Gyűjtemény „gerincét” az a kb. 1300 angol nyelvű kötet képezi, amely egy München közelében állomásozó amerikai katonai alakulat tulajdonában volt. Az egységet 1992-ben leszerelték, könyvtára pedig Király Béla akkori parlamenti képviselő közvetítése nyomán Magyarországra került.

Az anyag rendszerezése 1993 végén kezdődött el.

A Hadtörténeti Gyűjtemény 1993 és 2004 között az ekkor a Dugonics tér 13. szám alatti épületben székelő Egyetemi Könyvtár első emeletén, az ún sarki olvasóteremben kapott helyet.

sarki
A sarki olvasóterem

2004. október 30-án a régi helyén Könyvtárunk végleg bezárt. Itt látható az ezen jeles napon készült felvétel a Hadtörténeti Gyűjteményről.

utolsonap
Az utolsó nap a régi könyvtárban

A költözés után a gyűjtemény a Tanulmányi és Információs Központ épületében 2004. december 13-án megnyílt könyvtár 2. emeleti olvasótermében (Történettudományi szakolvasói tér) kapott helyet.

A gyűjtemény folyamatosan bővül: egyrészt új beszerzéseinkkel, másrészt beállításra kerülnek olyan korábban vásárolt művek, amelyek témájukban beleillenek a kollekcióba.

zoldot
A 2. emeleti olvasóterm

A Hadtörténeti Gyűjtemény valamennyi könyve visszakereshető számítógépen, a rendszer jelzi, hogy a könyv hol található (olvasói tér vagy raktár), helyben használható-e avagy kölcsönözhető, és természetesen feltünteti a kikölcsönzött művek határidejét is.

A gyűjtemény honlapján kettős céllal kívánunk információt közölni. Egyrészt tanulmányozható a kollekció szakrendje, s ezen belül igyekszünk a lehető legtöbb művet bemutatni, borítófedelükkel / címlapjukkal, tartalomjegyzékükkel egyetemben. Másrészt egy ún. virtuális kiállítás formájában megpróbálunk minél több, elsősorban saját könyveinkben rejlő információt megosztani a weblapot felkeresőkkel.