A Zenei Gyűjteményről

Zenei GyűjteményA Zenei- és audiovizuális dokumentumok gyűjteményének létrejöttét a Zeneművészeti Kar Könyvtárának az új könyvtári épületbe történő beköltözése tette lehetővé, alapjait is ennek a könyvtárnak az állománya adja, mely fokozatosan egészült ki a JGYPK Ének-zene Tanszék Könyvtárának beköltözött állományrészével, illetve új beszerzésekkel.

Állományunkat kották, könyvek, folyóiratok, videokazetták, hagyományos LP lemezek, zenei CD-k és DVD lemezek alkotják.
A gyűjtemény legnagyobb részét a kották adják, mintegy 15 ezer műből választhatnak és kölcsönözhetnek az olvasók.

Több hagyatéki anyagot és ajándékot is megtalálhatnak az érdeklődők nálunk, így meg kell említeni a Máltai Szeretetszolgálat értékes, csaknem 3500 kottát – kb. 500 címet – tartalmazó adományát, és nagyon értékesek a Konzervatórium régi művésztanáraitól származó kották: Báthory Sándor-, Román Zoltán-, Perényi Pál-, Demény Alajos-hagyatékát említhetjük meg, és ide került Szecsődi Irén operaénekesnő hagyatéka is. Itt található Sinkó György, szegedi operaénekes hagyatékának egy része is, mely mintegy 200 zenei könyvet tartalmaz.

Emellett számos zenei témájú on-line forráshoz (adatbázisok, folyóiratok, e-könyvek) is hozzáférhetnek olvasóink könyvtárunkban.

A komolyzene iránt érdeklődők kedvükre válogathatnak LP és CD gyűjteményünkben (kb. 1500 darab LP, 1200 darab CD), melyek közül kiemelhetőek az összkiadások: Bartók Béla, Mozart, Bach, Brahms, Haydn, Beethoven, Wagner-operák, Verdi-operák. A komolyzenei CD-k, LP-k mellett más szakterületek (pl. idegen nyelvek, történelem, szociológia, marketing, stb.) videokazettáit is megtalálhatjuk a gyűjteményben, ill. DVD filmeket – elsősorban folyóirat-mellékleteket – is gyűjtünk.