Centenáriumi kiállítás: (ÚJRA)KEZDÉS

(ÚJRA)KEZDÉSVálogatás a szegedi felsőoktatás első húsz évének dokumentumaiból címmel 2022. június 10-én 15 órakor kiállításunk nyílt, amely egyetemtörténeti érdekességeket és ritkaságokat mutat be az 1920–30-as évekből. Olyan dokumentumokat láthatunk, amelyeket eddig nem vagy csak nagyon ritka alkalmakkor volt lehetőség megtekinteni. Láthatóak például a Kolozsvárról átköltözött professzorok – többek között Márki Sándor, Dézsi Lajos – hagyatékainak dokumentumai, vagy a korabeli egyetemi anyakönyvek, amelyek József Attila és Radnóti Miklós tanulmányi előmenetelét dokumentálták. A nagyközönség betekintést nyerhet a nagyszabású egyetemi építkezésekbe, de a már Szegeden létrejött egyetemi egyesületek és társaságok emlékeibe is. A tárlaton ugyancsak ízelítőt kaphatunk a könyvtárban őrzött Szent-Györgyi Albert-hagyatékból is. Újdonság, hogy érintőképernyős terminálon digitális tartalmak is böngészhetők. Terveink szerint a kiállítás 2022 őszéig lesz látható a földszinten újonnan megnyílt BiblioTÉKA kiállítótérben.
További részletek és az esemény plakátja itt érhető el.

A 2021/2022-es tanévben a Szegedi Tudományegyetem kettős jubileumot ünnepel: egyrészt az intézmény megalapítását, másfelől a szegedi egyetemi oktatás centenáriumát. Az eseménysorozat mottója: 440 éve az oktatás és a tudomány szolgálatában, 100 éve Szeged és a régió fejlődéséért.”
Ez alkalomból az SZTE Klebelsberg Könyvtár több kiadványt is megjelentetett:

Nemrégiben nyílt meg legújabb virtuális kiállításunk: Könyvtári relikviák – possessor bejegyzések címmel, melyben az SZTE Klebelsberg Könyvtár tulajdonosi bejegyzései: híres személyiségek aláírásai, dedikációi, relikviái és egyetemi tárgygyűjteménye is látható.

A centenáriumi tanévben eseményeink voltak:

Korábban készült egyetemtörténeti digitális oktatóanyagaink: