Számítógépes vizsgáztatás

Az Elektronikus Vizsgáztató Rendszer célja, hogy megkönnyítse az oktatók munkáját, illetve leegyszerűsítse és felgyorsítsa a diákok számonkérését. Különösen nagy segítség lehet sok hallgató egyidejű teszt alapú vizsgáztatása esetén.

Árképzésünkről:

  1. A Könyvtár kabinetjében történő vizsgáztatással kapcsolatos alapelvünk, hogy a saját fejlesztésű EVR rendszerünk használatát ingyenessé tettük és az egységes formában a fő szolgáltatásért, azaz a rendelkezésre állásért, a kabinet helyeinek biztosításáért, az adminisztrációért, ill. a vizsga zökkenőmentes lebonyolításáért kell térítést fizetni.
  2. Elszámolási elvünk, hogy az előzetesen lejelentett és a vizsga előtt legkésőbb 12 órával még módosított létszámot számoljuk el és nem a vizsgán tényleges megjelenőket. Ha a vizsga előtt legkésőbb 12 órával módosítja a megrendelőnk ezt a számot, akkor azzal a számmal számoljuk a „/fő” értéket.
  3. A foglalás alapdíja (rendelkezésre állási díjként értelmezhető, ha foglalás van, de nem jön vizsgázó pl.) az óránként és megkezdett 14 munkagépes (egy sor) helyenként 500 Ft.
  4. Az így számított foglaláshoz még hozzáadódik a létszámarányos rész, azaz emeleti kabinetben egységesen 200 Ft/fő óránként számolva.
  5. A külső helyszínes EVR rendszert használó vizsgáztatásra mindig és jó előre történő személyes konzultáció után adunk kalkulációt. Mindez függ a távolságtól, színhelytől, az igényektől és persze a létszámadatoktól is.

Számolási példa: az oktató bejelenti, hogy egy órás vizsgára 70 helyet igényel, de ezt több, mint 12 órával a vizsga előtt módosítja 38-ra (38/14=2,71≈3 sor). Így a térítési díj 1500 Ft alapdíjból, és 38×200 Ft, azaz 7600 Ft gépfoglalási díjból áll. Ebben az esetben tehát összesen 9100 Ft-ot fogunk számlázni a kabinetes vizsgáztatásért.

A vizsgá(k) lezárultával a vizsgáztatási költségekről kiadás átvezetést állítunk ki. Ezért megrendeléskor szükséges megadni a terhelendő témaszámot, illetve az egység kötelezettségvállalójának (és lehetőleg pénzügyi ellenjegyzőjének) nevét.

Kérdéseit, megrendeléseit elérhetőségeinek megadásával a vizsgaztatas@ek.szte.hu e-mail címen várjuk.

Működési elve:

Az oktató előállítja a tetszőlegesen nagy feladathalmazt – a tesztet – amelyből a rendszer vizsgákat fog létrehozni minden bejelentkezőnek. A hallgatók az EVR-ben előre megadott számítógépekről és az előre megadott időben tudnak vizsgát kérni. A munkájuk időről időre elmentésre kerül és kiértékelődik a szerveren, ami folyamatos követhetőséget és nagy rugalmasságot eredményez. Az oktató eközben figyelemmel kísérheti a diákok tevékenységét és tudhatja, hogy azok milyen eredménnyel töltötték ki a vizsgáikat.

A rendszert egy szerver oldali és három kliens oldali komponens alkotja:

EVR Tesztszerkesztő

Ezzel lehet a vizsgákhoz előre legyártani a teszteket. Minden teszthez tartozik egy tesztazonosító, amelyet a készítő ad meg és amelyet a szerverre kerülés után a rendszer titkosan kezel. Először a szokásos fejlécet kell kitöltenünk, mint szerzők neve, emailcíme, teszt címe és verziója.

EVR Tesztszerkesztő kliens

Ezután megadhatunk témákat, amin belül készíthetünk feladatokat, ezeken belül pedig kérdéseket tehetünk fel. Egy feladathoz egy képet csatolhatunk és az ezen beül feltett kérdések, erre vonatkozhatnak.

EVR Tesztszerkesztő kliens

A kérdések három fő típusa közül választhatunk:

– feleletválasztó,
– eldöntendő,
– kitöltő.

A feleletválasztó egy kérdésből és tetszőleges számú válaszból állhat, melyek egyenként tetszőleges pontozásúak lehetnek. A válaszokat előre megadott módon és véletlenszerűen is sorrendbe rakathatjuk.

EVR Tesztszerkesztő kliens

Az eldöntendő egy kérdésből és egy jó illetve rossz válaszból állhat. A jó válaszért tetszőleges pont járhat, a rossz válaszért 0 pont.

EVR Tesztszerkesztő kliens

A kitöltő típusú kérdéshez megadhatunk olyan választ amit a vizsgázónak be kell gépelnie. Több választ is elfogadhatunk egy válaszadási helyen, amelyek bármelyikét eltalálva jár a tetszőlegesen megadott pontszám. A helytelen kitöltés 0 pontot ér.

EVR Tesztszerkesztő kliens

Ugyanazon feladathoz feltehetünk különböző típusú kérdéseket is. A vizsga összeállításához szükséges megadnunk, hogy adott témákon belül, milyen összpontszámú feladatból, mennyi szerepelhessen.

EVR Tesztszerkesztő kliens

Ez alapján a szerver az összeállítás során a feladatokat témakör és összpontszám alapján választja véletlenszerűen. Meg kell adnunk továbbá a vizsga kitöltésére fordítható időt.

EVR Vizsgáztató

Indításakor amennyiben az adott gépről az adott időpontban engedélyezett a vizsgázás, egy bejelentkező ablak jelenik meg, melyben a megfelelő vizsga kiválasztása után meg kell adni az azonosításhoz szükséges adatokat.

Ez kétféleképpen konfigurálható: lehet a vizsgázó neve és EHA kódja vagy egy tetszőleges karaktersorozat. Ha nincs engedélyezett vizsga, akkor ez az ablak nem jelenik meg. Sikeres bejelentkezés után egészen a vizsga beadásáig nem fogunk tudni sem kilépni, sem ablakot váltani vagy azt bezárni. A szerver által visszaküldött a tesztsorból egyénenként legyártott vizsgasort megjeleníti és ekkor a vizsga elkezdődik. Egy óra mutatja a vizsga kitöltésére fordítható hátralévő időt, mely az utolsó 5 percben piros színűre vált. A kérdések mindaddig pirossal vannak feltüntetve, amíg valamilyen a feladatban definiált minimum és maximum közötti választ nem adunk rá. A teszt állapotáról 2 percenként biztonsági másolat készül, ami biztosítja azt hogy ha egy gép újraindul, meghibásodik, stb. akkor egy újbóli bejelentkezéssel folytathassuk a munkánkat.


Óra

A kitöltés végeztével a beadás gombra kattinthatunk. Ekkor figyelmeztetés kapunk, ha esetlegesen nem adtunk meg választ egy vagy több kérdésre, így innen még visszaléphetünk és korrigálhatunk.

EVR Vizsgáztató kliens

Ha mindenre választ adtunk vagy nem akarunk tovább dolgozni, akkor beadhatjuk a vizsgalapot, ezzel lezárva a vizsgát. Ekkor újbóli belépésnél nem engedi a rendszer, hogy újabb kitöltetlen vizsgalapot kapjunk.

EVR Vizsgáztató kliens

Feladattípusok
Igaz-hamis állítás.
Igaz-Hamis állítás

Állítás kiegészítése.
Állítás kiegészítése

Helyes megoldás kiválasztása zárt listából.
Helyes megoldás kiválasztása zárt listából

Helyes megoldás kiválasztása listából.
Helyes megoldás kiválasztása listából
EVR Nézegető

Vizsgaeredmények és a kitöltött vizsgalapok megtekintésére alkalmas komponens, továbbá vizsgáztatás közben ennek segítségével tájékozódhatunk a bejelentkezett vizsgázók és az általuk kitöltött vizsgasorok részállapotáról. Mivel adott időközönként automatikus mentés készül, amiket a szerver automatikusan kiértékel, folyamatosan figyelemmel kísérhető a vizsga. Indításakor meg kell adni azt a tesztazonosítót, amelyet a szerkesztés során adtunk meg. Ha megfelelő az azonosító, akkor a EVR Nézegető felajánlja az ehhez tartozó befejezett és folyamatban lévő vizsgákat is. A megfelelőt kiválasztva megjeleníti az adott vizsgaidőpontban bejelentkezettek adatait és rész- vagy végeredményeit, függően attól, hogy az illető beküldte-e a munkáját.

EVR Nézegető

Az EVR Nézegető segítségével egyes vizsgázók munkájába részletesen is betekintést nyerjünk. Láthatjuk például milyen feladatokat kapott, azokra milyen válaszokat jelölt be és a megtekintés pillanatáig összegyűjtött pontokat. A nevekre kattintva ugyanaz a kép jelenik meg előttünk, amit a vizsgázó a beküldés vagy automatikus mentés időpontjában látott.

EVR Szerver

Ez a komponens szolgálja ki az összes hozzá forduló klienst. A szerver csak olyan gépről fogad el utasítást, amelyet előzőleg már rögzítettünk a konfigurációs állományban. Ebben nyilvántartható, hogy mikor, melyik gépről, gépcsoportról, milyen vizsgát lehet indítani. Amennyiben a vele kommunikálni kívánó kliens engedélyezett, XML alapú utasításokat küldhet:

– bejelentkezés,
– automatikus mentés vagy végeredmény beküldése,
– tesztazonosítóhoz tartozó vizsgák lekérdezése,
– vizsgához tartozó adatok lekérdezése.

Minden bejelentkezést, beadott feladatsort és az utolsó automatikus mentéseket tárol, így követhetők akár a többszöri belépések is.

A kabinetekben operátori felügyeletet biztosítunk, amely a hallgatók érkezéskori fogadását, vizsga utáni távozáskori koordinálását tartalmazza. A vizsga során felmerülő technikai problémák helyszíni kezelését/intézését is operátoraink végzik.

Amennyiben az EVR szoftver fejlesztésével kapcsolatos igényei, ötletei vannak, kérem keressen meg bennünket, s erre egyedi árajánlatot készítünk.

Köszönjük érdeklődését.