Nagy Miklós díjat vehetett át dr. Kokas Károly

Az Országgyűlés Hivatalának Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatósága 2020. november 6-án, az Országgyűlési Könyvtár megalapításának 152. évfordulóján, idén is átadta a Nagy Miklós díjat. Az idei évben az Országgyűlési Könyvtár szakmai támogatásáért járó Nagy Miklós-díj kitüntetettje könyvtárunk informatikai főigazgató-helyettese, dr. Kokas Károly lett.

„Díjazottunk – dr. Kokas Károly főigazgató-helyettes úr – a magyar könyvtárügy egyik kiemelkedő személyisége. Az 1990-es évek végétől aktív részese az új egyetemi könyvtári terek kialakításának, a rendkívül magas színvonalú épületegyüttes és szolgáltatási központ megteremtésében vezető szerepet játszik. Informatikai tudása hozzásegítette a szakmát, hogy az új platformon is megtalálja a helyét, vezető szerepe volt az Elektronikus Információ Szolgáltatás indulásában, majd közel két évtizeden át tagja volt az EISZ Bizottságnak. 1992 óta Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Program (NIIF) aktív segítője, 1998 óta az NIIF Műszaki Tanács tagja. 1996 óta a Networkshop szervező bizottság tagja, 2014 óta a Hungarnet szolgáltatási platform elnökségi tagja. Szervezőkészsége kiterjed a könyvtáros szakma minden területére, a magyarországi és határon túli fiataljaink oktatására, továbbképzésére, szerepet játszik abban, hogy az itthoni és külhoni magyarjaink között erős szakmai kapcsolat alakuljon ki” – olvasható a Laudációban.
A díj az Országgyűlési Könyvtár egykori igazgatójáról, Nagy Miklósról kapta a nevét, aki 1921 és 1940 között sokat tett a gyűjtemény és a tudományos tájékoztatás magas színvonaláért. A díjátadót az idei évben – a járványhelyzet miatt – online rendezték meg. Gratulálunk az elismeréshez!